3 ting du må vite om 5G

Mobil24
juni 24, 2024

Med 5G oppnår vi nye og store muligheter, uavhengig av hjem og samfunn. 5G fører med seg så mye mer enn bare raskere dataoverføring.

5G gir blant annet store muligheter for mange av de nyeste bilene, og biler som kommer, fjernoperasjoner og AR. I hverdagen gjør også 5G det mulig å jobbe fra hytta med et stabilt og godt internett.

I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste tingene du må vite om 5G. Noe for deg? Les videre da vel.

1. Hva er egentlig 5G?

5G betyr femtegenerasjons mobilnettverk, og gir oss i likhet med 4G, strømmemuligheter, men også andre store muligheter. Faktisk gir 5G ti ganger så raske hastigheter enn det 4G gir, i tillegg til mindre forsinkelser.

Ved bruk av 5G, øker også kapasiteten for antall enheter som kan bruke samme nettverk. Med andre ord kan også digitale gjenstander være tilkoblet det samme nettverket uten at dette har noen som helst form for påvirkning av hastigheten.

2. 5G gir bredere støtte

Med 5G kan flere ting koble seg på internett, samtidig som de tilkoblede tingene kan kommunisere med hverandre. Et eksempel på dette kan være mobiltelefon og en robotstøvsuger, eller Apple Watch.

5G-nettet åpner dører for flere muligheter og bredere støtte for kommunikasjon mellom ting som disse.

De siste årene har hjemmene våre stadig blitt fylt med gjenstander som kan styres via nett og app, men dette gjelder også samfunnet vi lever i. De siste årene har vi blant annet betalt bilparkering med app på telefon, og i fremtiden venter det nok et hav av autonome muligheter.

Noen snakker om medisinske operasjoner fra avstand ved hjelp av 5G, mens andre trekker frem alle muligheter man får med VR og AR.

3. 5G i fremtiden

Vi vet ikke hva fremtiden bringer med 5G, da teknologien er helt i startfasen. På nåværende tidspunkt er det bare fantasien som kan sette grenser for hvordan 5G kan påvirke både enkeltmennesket og samfunnet vi lever i.

Dette får vi ikke svar på før teknologien utbedres blant oss mennesker, og en rekke innovasjoner tas i bruk. Kanskje får vi et svar om noen år?

Oppsummering av 5G

Det spiller ingen rolle hvor i Norge du befinner deg, ved bruk av 5G får du trygt et solid og hurtig mobilnettverk. Du kan faktisk laste ned veldig store filer på sekundet, strømme TV overalt, eller dele nett.

Tenk deg en hverdag hvor du ikke trenger å bli irritert og sur for dårlig nett, eller overbelastet nett. Når du skal filme et straffespark på Ullevål sammen med 20.000 andre supportere, kan du være trygg på at videoen kommer frem til mottakerne.

I dag kan du koble flere ting på samme nettverk, men med 5G i fremtiden kan mange flere ting kobles på. Det blir mer og mer vanlig å styre ting via apper og dermed trenger man et godt og stabilt nettverk.

Hverdagen blir gjerne enklere og bedre med teknologiske nyskapninger.